Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Από τους παλιούς μας Κύκλους


Τη Η’ Ιανουαρίου μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος ΙΣΙΔΩΡΟΥ
του Γιούργεφ και των ΕΒΔΟΜΗΚΟΝΤΑ ΔΥΟ ΣΥΝΑΘΛΗΤΩΝ του.

Η πόλη Γιούργεφ (σημ. Ταρτού στην Εσθονία), δυτικά του Πσκώφ, κατελήφθη από τους Τεύτονες Ιππότες στις αρχές του 13ου αιώνα και οι κάτοικοι της υποχρεώθηκαν δια της βίας να ασπασθούν τον ρωμαιοκαθολικισμό. Το 1472 δεν απέμενε πλέον παρά μια μικρή κοινότητα Ορθοδό­ξων που αριθμούσε εβδομήντα δύο πιστούς και είχε επικεφαλής της τον πρεσβύτερο Ισίδωρο. Κατά την διάρκεια της λιτανείας των Θεοφανείων, την ώρα που κατευθύνονταν προς τον ποταμό Αμόβζα για την τέλεση του αγιασμού των υδάτων, οι Τεύτονες Ιππότες τους συνέλαβαν όλους και τους φυλάκισαν στο διοικητήριο. Επί δύο ημέρες τους βασάνιζαν για να τους εξαναγκάσουν να ασπασθούν τον ρωμαιοκαθολικισμό.
Οι προσπάθειές τους δεν έφεραν αποτελέσματα και οι Ιππότες άνοιξαν μια τρύπα στον πάγο και τους έπνιξαν όλους στον ποταμό στις 8 Ιανουαρίου. Την άνοιξη, τα τίμια σκηνώματα τους βρέθηκαν άφθορα σε μικρή απόσταση από την πόλη και οι πιστοί τα ενταφίασαν ευλαβικά στον ναό του Αγίου Νικολάου.

Τη Θ’ Ιανουαρίου μνήμη της νεομάρτυρος ΠΑΡΘΕΝΑΣ της Εδεσσαίας

Η αγία Παρθένα ήταν νέα χριστιανή από την Έδεσσα της Μακεδονίας και διακρινόταν για τις αρετές και την υποδειγματική ευλάβεια της. Ίο 1375 ό οθωμανικός στρατός πού κατέκλυσε την Μακεδονία πο­λιόρκησε και την Έδεσσα, οι κάτοικοι της όποιας αντιστάθηκαν με γεν­ναιότητα, διότι ο ιερομόναχος Σεραφείμ τους ενθάρρυνε παροτρύνοντας τους να υπερασπισθούν όχι μόνο την ζωή τους και την πόλη, αλλά και ότι απέμεινε από την χριστιανική παράδοση.
Μετά από οκτάμηνη πολιορκία, ενώ οι εχθροί ήσαν έτοιμοι να αποσυρ­θούν, ο Πέτρος Κασσιδάρης, πατέρας της Παρθένας, πρόδωσε την πόλη στους Τούρκους, οι οποίοι εισέβαλαν από ένα νοτιοανατολικό προάστιο. 'Άρχι­σαν αμέσως να λεηλατούν τα πάντα και να σφάζουν τους κατοίκους. Συνέλαβαν τον ιερομόναχο Σεραφείμ, την ψυχή της αντιστάσεως, και τον βα­σάνισαν. Μετά από μήνες, αφού δεν κατόρθωσαν να τον κάνουν ν’ αρνηθεί τον Χριστό, τον σκότωσαν ρίχνοντας τον στον καταρράκτη.
Μετά την άλωση της Έδεσσας, ο πατέρας της Παρθένας αρνήθηκε την πίστη του και αποφάσισε να προσφέρει την κόρη του δώρο στον Τούρκο πασά για το χαρέμι του!!! Η Παρθένα αντιστάθηκε με γενναιό­τητα, έλεγξε τον πατέρα της για την αλλαξοπιστία του και δήλωσε ότι κανένα μαρτύριο δεν θα την χάνει ν' αρνηθεί τον Χριστό. Ο πατέρας της την έδειρε βάναυσα και την παρουσίασε γυμνή μπροστά στους Τούρκους στρατιώτες. Εκείνοι καταλαβαίνοντας πώς τα βασανιστήρια θα ήταν ανίκανα να την καταβάλουν, την περιέφεραν γυμνή στους δρόμους της πόλεως μέχρι έναν λόφο όπου την έθαψαν ζωντανή. Ο λόφος αργότερα ονομάστηκε «Λόφος της Παρθένας».
Η Αγία Παρθένα σύντομα τιμήθηκε από τους χριστιανούς της Έδεσσας, αλλά κατά την ροή του χρόνου χάθηκαν τα ίχνη του τάφου της. Η τιμή της αποκαταστάθηκε από το 1957 και την ημέρα της εορτής της, μετά την αγρυπνία και την θεία Λειτουργία, γίνεται λιτάνευση της εικόνας της ανά τους δρόμους της πόλεως.       Κυριακή  9 Ιανουαρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου