Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Από τους παλιούς μας Κύκλους


“Την Κυριακήν την εγγυτέραν προς την 25ην Ιανου­αρίου, τελούμεν την ΣΥΝΑΞΙΝ όλων των ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ της ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ του 20 ου αιώνος”

 Έχοντας λάβει το άγιο βάπτισμα στον 10ο  αιώνα από ιεραπο­στόλους του Βυζαντίου, η Εκκλησία της Ρωσίας έδωσε με το πέρασμα του χρόνου πλήθος αγίων: ιεράρχες, μοναχούς και δικαίους, οι οποίοι συγκαταριθμήθηκαν μετά των προγενεστέρων αγίων στις Αυλές του Κυρίου. Της έλειπε όμως ο στολισμός σαν με πορφύρα και ακριβό λινό, με το αίμα των μαρτύρων, ώστε να παρουσιασθεί τελεία και περίλαμπρη στον Νυμφίο Χριστό.
Ο πρωτοφανής σε σκληρότητα και έκταση διωγμός που εξαπολύθηκε εναντίον της Εκκλησίας της Ρωσίας, από την Επανάσταση των μπολ­σεβίκων (1917) μέχρι τον εορτασμό της Χιλιετηρίδας του Βαπτίσματος της Ρωσίας (1988), αντί να πλήξει τον Χριστιανισμό, του έφερε απεναντίας την υψηλότερη δόξα. Το συστηματικό κλείσιμο των ναών και η με­τατροπή τους σε μουσεία του αθεϊσμού, η απαγόρευση κάθε θρησκευτικής διδασκαλίας, η χονδροειδής και καταπιεστική αθεϊστική προπαγάνδα, η κατάδοση συγγενών από μέλη της ίδιας οικογένειας, οι κάθε είδους πα­ρενοχλήσεις, οι εγκλεισμοί σε ψυχιατρεία, απ' όπου έβγαινε κανείς μόνον όταν είχε πλέον χάσει την προσωπικότητα του, οι εκτοπίσεις σε στρατό­πεδα συγκεντρώσεως, οι σωματικοί και ψυχικοί βασανισμοί, οι οποίοι ξε­πέρασαν σε σκληρότητα ότι είχαν επινοήσει οι βασανιστές άλλων εποχών, όλες αυτές οι μηχανεύσεις του Σατανά αποδείχθηκαν ανίκανες να σβή­σουν την πίστη, αποκαλύπτοντας την αμηχανία όσων τις επινόησαν και καταδεικνύοντας ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι ανθρώπινη διδασκαλία, αλλά ζωή και δύναμη Θεού η οποία ενοικεί στις καρδιές μας και μας κάνει ισχυρότερους από τον θάνατο.          
Από το 1918 έως το 1926, η επαναστατική λαίλαπα έπληξε τους αξιολογότερους εκπροσώπους της ρωσικής Εκκλησίας, και ανέδειξε πε­ρισσότερους μάρτυρες από κάθε προηγούμενο διωγμό. Μεταξύ των νεομαρτύρων αυτών συναριθμούνται εβδομήντα οκτώ επίσκοποι: ο άγιος «πρωτομάρτυς» Βλαδίμηρος, μητροπολίτης Κιέβου, ο άγιος πατριάρχης Τύχων [25 Μάρτ.], οι άγιοι ιεράρχες Βενιαμίν Πετρουπόλεως, Βαρσανούφιος του Κιρίλωφ, Ανδρόνικος του Πέρμ και Μητροφάνης του Αστραχάν,  περί τους δύο χιλιάδες επτακόσιοι ιερείς, δύο χιλιάδες μοναχοί και τρεις χιλιάδες τετρακόσιες μοναχές, πού πέθαναν σε μονές που είχαν με­τατραπεί σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, καθώς και εκατοντάδες χιλιά­δες ευσεβείς πιστοί, γνωστοί και ανώνυμοι, οι οποίοι αντιμετώπισαν γεν­ναία την λεηλασία της περιουσίας τους, την χλεύη και κάθε λογής βασανισμούς ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Κυρίου: «Γίνου πιστὸς ἄχρι θανάτου, καὶ δώσω σοι τὸν στέφανον τῆς ζωῆς» (Αποκ. 2, 10).   Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου