Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Από τους παλιούς μας Κύκλους


Τη ΚΒ΄ Ιανουαρίου μνήμη του αγίου αποστόλου ΤΙΜΟΘΕΟΥ .

Ο άγιος Απόστολος Τιμόθεος καταγόταν από τα Λύστρα, ρω­μαϊκή πόλη στην Λυκαονία της Μ. Ασίας. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης και η μητέρα του Ευνίκη, εβραία. Ο Τιμόθεος ανατρά­φηκε με ευσέβεια και αγάπη για τις ιερές Γραφές από την μητέρα του και την γιαγιά του Λωίδα.
Κατά την πρώτη παραμονή του στην πόλη (45 μ.Χ.) ο Απόστολος Παύλος μετέστρεψε τις δύο γυναίκες και όταν επανήλθε μερικά χρόνια αργότερα, βρήκε τον νεαρό Τιμόθεο έμπλεο ζήλου και θαυμασμού για τους αγώνες και τα δεινά που είχε υποστεί ο Απόστολος για το όνομα του Χριστού. Ο Παύλος τον βάπτισε, επέθεσε στην κεφαλή του τις χείρες και τον διάλεξε ως σύντροφο στους κόπους του και αγαπη­μένο του μαθητή. Τον αποκαλεί: αγαπητόν τέκνον (Β' Τιμ. 1, 2) και δί­νει γι' αυτόν μαρτυρία στις Εκκλησίες λέγοντας: ως πατρί  τέκνον συν εμοί εδούλευσεν εις το ευαγγέλιον (Φιλιπ. 2, 22). Παρ' όλο που η τήρηση του Νόμου είχε καταργηθεί από την Χάρη, ο Απόστολος περίτμησε τον νεαρό μαθητή, ώστε να μπορεί να κηρύττει στους Εβραίους στις συνα­γωγές, όπως και στους ειδωλολάτρες στην αγορά. Πράος, σεμνός, πρότυπο υπακοής και ταπεινοφροσύνης, ο άγιος Τιμόθεος επέδειχνε ωστόσο ακατάβλητο ζήλο για το κήρυγμα, ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού (Β Τιμ. 2, 3). Από το Ικόνιο ο Τιμόθεος περιόδευσε με τον Παύλο στην Φρυγία και στην Γαλατία, βοηθώντας τον παντού στο κήρυγμα και στην προσευχή. Κατόπιν πέρασαν στην Μακεδονία, μετά από θείο όραμα, για να κηρύξουν τον λόγο του Ευαγγελίου στην Θεσσαλονίκη και στην Βέ­ροια, όπου ο Τιμόθεος παρέμεινε με τον Σίλα (Σιλβανό) όσο ο Παύλος μετέβη στην Αθήνα. Σύντομα πήγε να συναντήσει τον Παύλο, μεταφέ­ροντας του το θλιβερό μήνυμα της σκληρής αντίστασης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, και επέστρεψε για να εμψυχώσει και να ενισχύσει τους πιστούς (Α Θεσ. 3, 1-5). Όταν ολοκλήρωσε την αποστολή του αυτή, έσπευσε να συναντήσει τον Παύλο στην Κόρινθο ώστε να εργασθεί μαζί του για τον εκχριστιανισμό της πόλης.
Αργότερα, αφού έμεινε με τον Απόστολο των Εθνών στην Έφεσο, την μητρόπολη της Ασίας, εστάλη εκ νέου στην Κόρινθο για να υπενθυμίσει στους πιστούς τις αρχές της ευαγγελικής βιοτής. Καθώς οι Κορίνθιοι απειθούσαν στις παραινέσεις του μαθητή του, ο Απόστολος Παύλος αποφάσισε να στείλει εκεί τον Τίτο και πήρε μαζί του τον Τιμόθεο σε νέα περιοδεία στην Μακεδονία· με την συνεργασία του συνέταξε την Β Προς Κορινθίους επιστολή και επέστρεψε μαζί του στην Κόρινθο για να εργασθούν προς διόρθωση και πνευματική οικοδομή των πιστών.
Όταν ο Απόστολος Παύλος επεχείρησε το τελευταίο του ταξίδι στα Ιε­ροσόλυμα, για να μεταφέρει τους καρπούς που απέφερε ο έρανος σε όλες τις Εκκλησίες για τους χριστιανούς της αγίας Πόλης (Πράξ. 20), ο Τιμόθεος συγκαταλεγόταν μεταξύ της συνοδείας του. Παρών όταν συνέλα­βαν τον Παύλο (Πράξ. 22 κ.έ.), τον ακολούθησε στην Καισάρεια και στην Ρώμη κατά την πρώτη του αιχμαλωσία, από εκεί όμως ο Παύλος τον έστειλε σε περιοδεία στην Εκκλησία των Φιλίππων (Φιλ. 2, 19-24). Όταν απελευθερώθηκε, ο Παύλος ήλθε να τον συναντήσει στην Ανατολή και τον όρισε τέλος επίσκοπο της Εκκλησίας της Εφέσου, συστήνοντας του να οργανώσει την λατρευτική και χριστιανική ζωή, να αναιρέσει τις πλάνες των ετεροδιδασκάλων, να επιλέξει με διάκριση τα μέλη του κλήρου και να καθοδηγεί το ποίμνιο του Χριστού στην ειρήνη, την ομόνοια και την αλήθεια. Σε δεύτερη επιστολή που τού έστειλε όντας φυ­λακισμένος στην Ρώμη, εν αναμονή της εκτέλεσης του, καλεί τον πιστό του μαθητή να έλθει να τον βρει για να παρευρεθεί στις τελευταίες του στιγμές (Β Τιμ. 4, 8). Συνέλαβαν τότε τον Τιμόθεο αλλά γρήγορα τον απελευθέρωσαν (Έβρ. 13, 23). Επέστρεψε στην επισκοπή του μετά τον θάνατο του Αποστόλου Παύλου. Αναφέρεται ότι συνάντησε στην Έφεσο τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, και έλαβε από αυτόν περίσσια χάρη και  πνευματικό φωτισμό. Όταν ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου εξορίσθηκε στην Πάτμο, ο Τιμόθεος ποίμανε την Εκκλησία συγκεντρώνοντας στο πρόσωπο του το πνεύμα του αγίου Ιωάννη και του Αποστόλου Παύλου.
Μια ημέρα, καθώς οι ειδωλολάτρες της πόλης ετοιμάζονταν να τελέσουν μια από τις άθλιες εορτές τους, πού κατέληγαν σε όργια και φόνους, ο άγιος Τιμόθεος προσπάθησε να τους λογικεύσει. Εκείνοι όμως, σαν θηρία ανή­μερα, ρίχθηκαν πάνω του και τον ξυλοκόπησαν. Οι μαθητές του μόλις κα­τάφεραν να τον γλυτώσουν και να τον μεταφέρουν ημιθανή σ' ένα γειτο­νικό ύψωμα, οπού μετά από λίγο παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Το σώμα του αγίου Τιμοθέου ενταφιάσθηκε όχι μακριά από τον τάφο του αγίου Ιωάννη και πολύ αργότερα, το 356, τα πολύτιμα λείψανα του μεταφέρθηκαν εν πομπή στην Κωνσταντινούπολη από τον άγιο Αρτέ­μιο [20 'Οκτ.], για να αποτεθούν στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Επι­τέλεσαν εκεί πολλά θαύματα, έως ότου τα άρπαξαν οι Σταυροφόροι.        Κυριακή  23  Ιανουαρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου