Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Από το χθεσινό μας Κύκλο (Κυριακή 4 Μαρτίου 2012)


Τη 26η Φεβρουαρίου , μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρας ΦΩΤΕΙΝΗΣ της Σαμαρείτίδος, των αδελφών αυτής ΦΩΤΟΥΣ, ΦΩΤΙΔΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ και ΚΥΡΙΑΚΗΣ, των υιών αυτής ΒΙΚΤΩΡΟΣ (ή ΦΩΤΕΙΝΟΥ) και ΙΩΣΗ, του δουκός ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ και αξιωματικού ΑΝΑΤΟΛΙΟΥ.

Η αγία Φωτεινή ήταν η Σαμαρείτιδα με την οποία ο Κύριος συ­ζήτησε στο φρέαρ Ιακώβ (Ιωανν. δ΄) και στην οποία αποκάλυψε όλα όσα εκείνη είχε κάνει από τα παιδικά της χρόνια. Αλλάζοντας τότε εκείνη τρόπο ζωής, εξήλθε να κηρύξει τη σωτηρία στην πατρίδα της και προσηλύτισε στον Χριστό τις τέσσερεις αδελφές και τους δύο γιους της.
Μετά το μαρτύριο των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, κατά τον διωγμό του Νέρωνος (περί το 54), μετέβη στην Καρθαγένη και κή­ρυξε με επιτυχία την χριστιανική πίστη μαζί με τον γιο της Ιωσή. Ο άλλος της γιος, ΒίκτωρΦωτεινός), αφού πολέμησε γενναία κατά των Αβάρων, έγινε στρατηγός και εστάλη από τον αυτοκράτορα στην Γαλιλαία με εντολή να εξοντώσει τους χριστιανούς. Ο Βίκτωρ, όμως, αντί να κυνηγήσει τους μαθητές των αποστόλων, περνούσε τον καιρό του δια­κηρύσσοντας ο ίδιος την χριστιανική πίστη, προτρέποντας τους πιστούς στην εγκαρτέρηση. Ο λόγος του είχε τόση δύναμη, ώστε κατόρθωσε να προσηλυτίσει τον δούκα Σεβαστιανό και άλλους αξιωματούχους του Κρά­τους. Πληροφορούμενος το γεγονός, ο αυτοκράτορας διέταξε να συλλη­φθούν και να οδηγηθούν αμέσως στο δικαστήριο. Αντιλαμβανόμενος όμως ότι δεν θα κατόρθωνε να κάμψει την αποφαστικότητά τους διέταξε να κόψουν τους βραχίονες του Βίκτωρος και του αδελφού του Ιωσή στο ύψος των ώμων και κατόπιν τους έριξε στην φυλακή.
Η αγία Φωτεινή οδηγήθηκε επίσης στο δικαστήριο και με τα λόγια της έφερε στην χριστιανική πίστη την ίδια την κόρη του αυτοκράτορα μαζί με τις θεραπαινίδες της, γεγονός που προκάλεσε την οργή του τυ­ράννου, ο όποιος διέταξε να ρίξουν όλες τις αγίες σε αναμμένη κάμινο. Καθώς δια της χάριτος του Θεού διαφυλάχθηκαν αβλαβείς, υποχρέωσαν τις αγίες να πιούν το δηλητήριο που είχε ετοιμάσει ένας μάγος, ο Λαμπάδιος. Διαφυλάχθηκαν και πάλι σώες και ο μάγος τους έδωσε τότε ένα ακόμη ισχυρότερο δηλητήριο. Όταν κι αυτό στάθηκε ανίκανο να τις βλάψει, ο μάγος πίστεψε στον Χριστό, έκαψε τα βιβλία του, βαπτίσθηκε και έλαβε το όνομα Θεόκλητος. Υπέβαλαν κατόπιν τις αγίες σε σειρά φρικτών μαρτυρίων και τέλος εξόρυξαν τους οφθαλμούς τους. Κατόπιν τις έκλεισαν σε υπόγειο γεμάτο φαρμακερά φίδια, όπου εν μέσω θείας δόξης φανερώθηκε ο Χριστός, συνοδευόμενος από τους αγίους Αποστόλους Πέ­τρο και Παύλο και πλήθος αγίων και αγγέλων και τις ευλόγησε με τα λόγια: «Ειρήνη υμίν. Χαίρετε πάντοτε, οτι Εγώ μεθ' ημών ειμί. Ανδρίζεσθε και ένδυναμώνεσθε». Έλαβαν έτσι την δύναμη να αντέξουν τα δεινά της φυλακής επί τρία χρόνια, μεταστρέφοντας πολλούς ειδωλολάτρες.
Όταν τις έσυραν από την φυλακή για να τις υποβάλουν σε νέα μαρ­τύρια, ένας άγγελος ήλθε και τις έθεσε υπό την σκέπη του. Τέλος, ο τύ­ραννος διέταξε να γδάρουν την αγία Φωτεινή και να την πετάξουν σε ένα ξεροπήγαδο. Ομοίως έγδαραν τους δύο γιους της, καθώς και τον Σεβαστιανό, αφού τους απέκοψαν τα γεννητικά όργανα και τους έκλεισαν σε ένα εγκαταλελειμμένο λουτρό. Διέταξε εν συνεχεία να κόψουν τους μαστούς των άλλων αγίων γυναικών και να τις γδάρουν ζωντανές. Την Φωτίδα την έδεσαν από τις κορυφές δύο δέντρων, που τις λύγισαν και οι οποίες όταν επανήλθαν στην θέση τους, την καταξέσχισαν στα δύο. Δια των φρικτών αυτών βασάνων, οι ψυχές των αγίων μαρτύρων πέ­ταξαν εν χορώ για να κερδίσουν την Βασιλεία των Ουρανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου