Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Από τους παλιούς μας Κύκλους


Μνήμη  του  αγίου νεομάρτυρος  ΜΙΧΑΗΛ  ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ (ΜΑΥΡΟΥΔΗ)
του εξ Αδριανουπόλεως ( 17η Φεβρουαρίου)
  
Ο ένδοξος τούτος μάρτυς προερχόταν από πλούσια χριστιανική οικογένεια της Αδριανούπολης που είχε τιμηθεί με τίτλο ευγενείας από τούς Τούρκους και έχαιρε μεγάλης εύνοιας εκ μέρους των οθωμανικών αρχών και του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β' (1481-1512).
Ο Μιχαήλ, ωστόσο, δεν χρησιμοποιούσε την περιουσία του και την επιρροή του προς ίδιον όφελος αλλά έθετε αυτά στην υπηρεσία των χριστιανών, Ελλήνων και ξένων τους οποίους συνέθλιβαν τα φορολογικά βάρη και η βάρβαρη συμπεριφορά των κατακτητών και μεσολαβούσε υπέρ αυτών στον σουλτάνο.
Η προνομιούχος θέση του προκάλεσε τον φθόνο μιας ομάδας φανατικών Τούρκων οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι δήθεν ενέπαιξε δημοσίως τον Αλλάχ. Τον οδήγησαν ενώπιον του δικαστή πού διαπίστωσε ότι επρόκειτο για χονδροειδή συκοφαντία.
 Ο συγκεντρωμένος όχλος, όμως, τον εξανάγκασε με απειλές να φυλακίσει τον Θεόδωρο και πηγαίνοντας με μεγάλη οχλαγωγία στο παλάτι του σουλτάνου πέτυχε την γραπτή εντολή του να θανατωθεί αν αρνούνταν να εξισλαμισθεί. Έσυραν έξω από το κελί του τον ευγενή δούλο του Χριστού, ο οποίος παρέμεινε στις υποσχέσεις όπως και στις απειλές και ομολόγησε με σταθερότητα  την πίστη του.
Παραδόθηκε στον δήμιο για να αποκεφαλισθεί, στις 17 Φεβρουαρίου 1490, και το σώμα του ρίχτηκε στις φλόγες από τους κατήγορούς του.
 Μέχρι τον ξεριζωμό των χριστιανών από την Αδριανούπολη (1922), ετιμάτο ως προστάτης της πόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου