Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Παρασκευή Β΄ εβδομάδος-Ευαγγελισμός (15/03/2016)

 Παρασκευή Β΄ εβδομάδος
Πλευρὰν ἐκκεντούμενος, καὶ ἐπὶ ξύλου κρεμάμενος, τὴν ζωήν μοι ἐπήγασας, κακίᾳ τοῦ ὄφεως, τῇ τοῦ ξύλου βρώσει, τεθανατωμένῳ· ὅθεν δοξάζω σε Χριστέ, καὶ ἱκετεύω τὴν εὐσπλαγχνίαν σου. Παθῶν καὶ τῆς Ἐγέρσεως, προσκυνητήν με ἀνάδειξον, κατανύξει τελέσαντα, τῆς Νηστείας τὸ στάδιον.
Καθώς κεντούσαν την πλευρά Σου , και Σε κρεμούσαν στο Ξύλο, μου ανάβλυσες τη ζωή (εμένα) που θανατώθηκα με την κατανάλωση του (καρπού του) ξύλου λόγω της κακίας του φιδιού. Γι αυτό Σε δοξάζω, Χριστέ, και ικετεύω την ευσπλαχνία Σου. Ανάδειξέ με προσκυνητή , των Παθών και της Αναστάσεώς Σου , (εμένα) που διένυσα με κατάνυξη την περίοδο της νηστείας.

Ευαγγελισμός
Ἀπεστάλη ἐξ οὐρανοῦ Γαβριὴλ ὁ Ἀρχάγγελος, εὐαγγελίσασθαι τῇ Παρθένῳ τὴν σύλληψιν· καὶ ἐλθὼν εἰς Ναζαρέτ, ἑλογίζετο ἐν ἑαυτῷ, τῷ θαῦμα ἐκπληττόμενος· ὅτι, Πῶς ὁ ἐν ὑψίστοις ἀκατάληπτος ὤν, ἐκ παρθένου τίκτεται! ὁ ἔχων θρόνον οὐρανόν, καὶ ὑποπόδιον τὴν γῆν, ἐν μήτρᾳ χωρεῖται γυναικός! ᾧ τὰ Ἑξαπτέρυγα καὶ Πολυόμματα ἀτενίσαι οὐδύνανται, λόγῳ μόνῳ ἐκ ταύτης σαρκωθῆναι ηὐδόκησε, Θεοῦ ἐστι Λόγος  παρών. Τὶ οὖν ἵσταμαι, καὶ οὐ λέγω τῇ Κόρῃ; Χαῖρε Κεχαριτωμένη  Κύριος μετὰ σοῦ, χαῖρε ἁγνὴΠαρθένε, χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε, χαῖρε Μήτηρ τῆς ζωῆς, εὐλογημένος  καρπὸς τῆς κοιλίας σου.


Απεστάλη από τον ουρανό ο Αρχάγγελος Γαβριήλ , για να φέρει στην Παρθένο την καλή είδηση της συλλήψεως , και φθάνοντας στη Ναζαρέτ συλλογιζόταν με έκπληξη για το θαύμα. Πως γεννιέται από Παρθένο Αυτός που είναι Ακατάληπτος και κατοικεί στους ουρανούς! Αυτός που έχει τον ουρανό θρόνο και τη γη σκαμνάκι για τα πόδια Του, χωράει στη μήτρα γυναίκας! Αυτός που τα Εξαπτέρυγα και τα Πολυόμματα δεν μπορούν να ατενίσουν  , με μόνο το λόγο Του θέλησε να πάρει σάρκα απ΄ αυτήν, (καθώς) είναι ο Λόγος του Θεού ο παρών. Τι κάθομαι , λοιπόν, και δεν λέω στην Κόρη: Χαίρε Χαριτωμένη , ο Κύριος μαζί σου , χαίρε αγνή Παρθένε , χαίρε ανύμφευτη νύφη , χαίρε Μητέρα της ζωής , ευλογημένος ο καρπός της κοιλιάς σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου