Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Από το χθεσινό μας Κύκλο (17/05/2015) δ'

Η αγία ΕΛΕΝΗ (21 Μαΐου)
Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας (σημ. Altinova, κοντά στη Νικομήδεια) περί το 247 μ.Χ. Ήταν ταπεινής καταγωγής και υπάρχει διχογνωμία ως προς το αν υπήρξε σύζυγος του Κωνσταντίου του Χλωρού.
Μεταξύ των ετών 272 - 288 μ.Χ. γέννησε στη Ναϊσό της Μοισίας τον Κωνσταντίνο. Όταν, πέντε έτη αργότερα, ο Κωνσταντίνος Χλωρός έγινε Καίσαρας από τον Διοκλητιανό, αναγκάσθηκε να την απομακρύνει, για να συζευχθεί τη Θεοδώρα, θετή κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, και να έχει έτσι συγγενικό δεσμό, που εξασφάλιζε τη στερεότητα του συστήματος. Ο Μέγας Κωνσταντίνος τιμούσε ιδιαίτερα τη μητέρα του. Την ονόμασε Αυγούστα, έθεσε τη μορφή της επί νομισμάτων και έδωσε το όνομά της  (Ελενόπολις) στο Δρέπανο, τη γενέτειρά της.
Η Αγία έδειξε την ευσέβειά της με πολλές ευεργεσίες και την ανοικοδόμηση νέων Εκκλησιών στη Ρώμη (Τιμίου Σταυρού), στην Κωνσταντινούπολη (Αγίων Αποστόλων), στη Βηθλεέμ (βασιλική της Γεννήσεως) και επί του Όρους των Ελαιών (βασιλική της Γεθσημανή). Η Αγία Ελένη πήγε το 326 μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ, όπου «μὲ μέγαν κόπον καὶ πολλὴν ἔξοδον καὶ φοβερίσματα ηὗρεν τὸν τίμιον σταυρὸν καὶ τοὺς ἄλλους δύο σταυροὺς τῶν ληστῶν».
    Η Αγία Ελένη κοιμήθηκε με ειρήνη μάλλον το 327 μ.Χ. σε ηλικία ογδόντα ετών. Ο υιός της μετέφερε το τίμιο λείψανό της στην Κων/πολη στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
    Οι Ρωμαίοι τιμούσαν ιδιαίτερα τον Μέγα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. Ήταν πολύ δημοφιλής η απεικόνιση του πρώτου Χριστιανού βασιλέως με την αγία μητέρα του, που κρατούσαν στο μέσον Σταυρό. Η παράδοση αυτή διατηρείται μέχρι και σήμερα με τα κωνσταντινάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου