Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Από τους παλιούς μας Κύκλους (05/12/'10)


Τῇ λ' Νοεμβρίου μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών ΦΡΟΥΜΕΝΤΙΟΥ,  πρώτου επισκόπου Αβησσυνίας.
Επί βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου (περί το 330), ο Μερώπιος, ένας φιλόσοφος από την Τύρο της Φοινίκης, επιχείρησε εξερευνητικό ταξίδι προς τις άγνωστες περιοχές που βρίσκονταν στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Μεταξύ αυτών που τον συνόδευαν ήταν και δυο νέοι χριστιανοί, ο Φρουμέντιος και ο Αιδέσιος.
Μία ημέρα που σταμάτησαν σε κάποιο λιμάνι για να πάρουν νερό, το πλοίο τους δέχθηκε επίθεση από πειρατές και όλα τα μέλη της απο­στολής σφαγιάσθηκαν αγρίως εκτός από τους δύο νέους. Ο Φρουμέντιος και ο Αιδέσιος πουλήθηκαν σκλάβοι στην αυλή του βασι­λέα της Αβησσυνίας και εκεί διακρίθηκαν για την ευγένεια και τις ικανότητες τους σε τέτοιο βαθμό, που έγιναν οικονόμοι του παλα­τιού. Μετά τον θάνατο του βασιλιά, η βασίλισσα εμπιστεύθηκε στον Φρουμέντιο την εκπαίδευση του νεαρού διαδόχου του θρόνου Εζανά και, καθώς έχαιρε μεγάλης εύνοιας, εξασφάλισε στους Ρωμαίους εμπόρους του βασιλείου της Αξώμης (Axum) το δικαίωμα να ασκούν ελεύ­θερα τη χριστιανική λατρεία.
Όταν ενηλικιώθηκε ο βασιλιάς Εζανά, ο Αιδέσιος επέστρεψε στην πατρίδα του Τύρο και έγινε πρεσβύτερος, ο Φρουμέντιος όμως, ελαυνόμενος από αποστολικό ζήλο, μετέβη στον άγιο Αθανάσιο τον Μέγα στην Αλεξάνδρεια. Ανέφερε στον άγιο ιεράρχη σε τι κατάσταση άγνοιας βρίσκονταν οι κάτοικοι των μακρινών εκείνων περιοχών και, πόσο διψούσαν για το μήνυμα της Σωτηρίας. Ο άγιος Αθανάσιος, βλέποντας τον ζήλο του, χειροτόνησε τον Φρουμέντιο επίσκοπο και τον έστειλε σε ιεραποστολή ως πρώτο επίσκοπο της Εκκλησίας της Αβησσυνίας, περί το 350.
Με τη βοήθεια της θείας Χάριτος, ο Φρουμέντιος αποδείχθηκε πρα­γματικός απόστολος. Μετέφρασε την Αγία Γραφή στην τοπική γλώσ­σα, δίδασκε ακούραστα, διέτρεχε πόλεις και έρημους, παντού δε θαυ­ματουργούσε και θεράπευε για να δείξει στους ειδωλολάτρες ότι ο λόγος του Ευαγγελίου είναι δύναμις Θεού. Μετέστρεψε έτσι τον βα­σιλέα Εζανά, καθώς και ένα αρκετά μεγάλο αριθμό από αυτούς και έκτισε πλήθος ναών, αλλά  το βασίλειο έγινε χριστιανικό αργότερα, τον 6° αιώνα.
Ο αιρετικός αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β' (337-361) δεν ήθελε ωστόσο να αφήσει στα χέρια του επισκόπου της Αλεξανδρείας και στους ορθοδόξους τον έλεγχο της μακρινής εκείνης αποστολής και όταν εκθρόνισε τον άγιο Αθανάσιο έγραψε στον βασιλέα της Αξώμης Εζανά για να του ζητήσει να στείλει πίσω τον Φρουμέντιο στην Αλεξάνδρεια. Το 357, ο αρειανός επίσκοπος Θεόφιλος ο Ινδός ξε­κίνησε για την Αιθιοπία, αλλά σταμάτησε στο γειτονικό βασίλειο των Ομηριτών (Υεμένη), δίχως να φθάσει στη γη οπού ο Φρουμέν­τιος στήριζε την Ορθοδοξία στις ψυχές των πιστών. Ο άγιος επί­σκοπος εκοιμήθη εν ειρήνη Κυρίου και τα τίμια λείψανα του πρα­γματοποίησαν πλήθος θαυμάτων. Τιμάται ως φωτιστής της Αιθιοπίας, όπου τον ονομάζουν «Πατέρα της Ειρήνης» (Abba Salama).   Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2010                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου