Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Από τους παλιούς μας Κύκλους (Κυριακή 17 Απριλίου 2011)


Τη ενδέκατη Απριλίου, μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος ΑΝΤΙΠΑ, επισκόπου Περγάμου.
Ο άγιος και ένδοξος ιερομάρτυς Αντίπας ήταν σύγχρονος των Αποστόλων, οι οποίοι τον τοποθέτησαν επικεφαλής της Εκκλησίας της Περγάμου. Την εποχή του διωγμού του Δομητιανού (περί το έτος 83), ενώ ήταν σε πολύ προχωρημένη ηλικία, ο άγιος επίσκοπος συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες, στους οποίους οι δαίμονες είχαν αποκαλύψει ότι δεν ήταν πλέον δυνατόν να δέχονται τις θυσίες τους διότι η προσευχή του Αντίπα τους έδιωχνε από την πόλη.
 Έσυραν τον άγιο ενώπιον του διοι­κητή, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει να αρνηθεί τον Χριστό, με επι­χείρημα ότι η λατρεία των ειδώλων ήταν αρχαιότερη και πλέον αξιοσέ­βαστη από την καινούργια αυτή θρησκεία που κήρυτταν αλιείς και ουτιδανοί άνθρωποι. Ο επίσκοπος απάντησε υπενθυμίζοντας στον ηγεμόνα την ιστο­ρία του Κάιν, ο οποίος ενώ υπήρξε προπάτορας της ανθρωπότητας, ωστόσο παραμένει ειδεχθής και καταφρονητέος ως δολοφόνος του αδελφού του Άβελ. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι δοξασίες και η λατρεία των Ελλήνων, πα­ρότι κατά πολύ αρχαιότερη, είναι εξίσου καταφρονητέες για όσους δέχθηκαν, κατά τους τελευταίους καιρούς, την αποκάλυψη της Αληθείας.                     
Ακούγοντας τους λόγους αυτούς, ο διοικητής και οι παρευρισκόμενοι ειδωλολάτρες, έξαλλοι από θυμό, έκλεισαν τον άγιο σε ένα χάλκινο ομοί­ωμα βοδιού που είχε πυρακτωθεί στην φωτιά. Εν μέσω της καμίνου αυτής, ο άγιος Αντίπας ανέπεμψε διάπυρο ευχή ευχαριστίας προς τον Κύριο, ο όποιος τον αξίωσε να καταθέσει μαρτυρία ότι η αγάπη του Θεού υπερισχύει του θανάτου. Ζήτησε επίσης από τον Χριστό να χορηγεί σε όσους επικαλούνται το όνομα του ίαση ασθενειών και ανακούφιση ιδίως από τον φρικτό πόνο των οδόντων (τιμάται ως ο προστάτης των οδοντιάτρων) και σε όσους τιμούν με πίστη την μνήμη του κάθε χρόνο, συγχώρηση αμαρτιών και εύνοια Θεού την ημέρα της κρίσεως. Έλαβε την χάρη αυτή και κατόπιν παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Το σώμα του ενταφιάστηκε στον ναό της Περγάμου και ο τάφος του, επί σειρά ετών, ανέβλυζε μύρο ιαματικό προς παρηγοριά των χριστιανών της πόλεως αλλά και των πολυαρίθμων ευλαβών πιστών που έρχονταν από μακριά για να προσκυνήσουν τον τάφο του αγίου.
Μερικά χρόνια μετά το μαρτύριο του αγίου Αντίπα, ο άγιος Ιωάν­νης ο Θεολόγος μαρτύρησε περί αυτού εν ονόματι του Χριστού στην Αποκάλυψη, λέγοντας: «Καὶ τῷ ἀγγέλῳ τῆς ἐν Περγάμῳ ἐκκλησίας γράψον· τάδε λέγει ὁ ἔχων τὴν ῥομφαίαν τὴν δίστομον τὴν ὀξεῖαν·  οἶδα τὰ ἔργα σου καὶ ποῦ κατοικεῖς· ὅπου ὁ θρόνος τοῦ σατανᾶ· καὶ κρατεῖς τὸ ὄνομά μου, καὶ οὐκ ἠρνήσω τὴν πίστιν μου καὶ ἐν ταῖς ἡμέραις αἷς Ἀντίπας ὁ μάρτυς μου ὁ πιστός, ὃς ἀπεκτάνθη παρ' ὑμῖν, ὅπου ὁ σατανᾶς κατοικεῖ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου