Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Από το χθεσινό μας Κύκλο (11/02) Α'

Οι μάγοι της Εφέσου (Πραξ. ιθ’ 13-14)        .

Εκεί στην Έφεσο, έκανε ο Παύλος με τη δύναμη του Θεού πολλά και εξαιρετικά θαύματα που έρχον­ταν να επικυρώσουν και να αποδείξουν ότι η διδασκαλία του, ήταν διδασκαλία του Θεού. Βέβαια είχε κάμει θαύματα και στους Φιλίππους και στη Θεσσαλονίκη και στην Κόρινθο. Αλλά εδώ, για να στερεωθεί πιο πολύ η πίστη των Χριστιανών, να αποστομωθούν δε οι εχθροί του Θεού και να πολεμηθεί η ειδωλολατρία και η μαγεία, που ήταν πολύ διαδεδομένη στην Έφεσο, τα θαύματα του Παύ­λου ήσαν πολλά και εμφανή. Σε δύο στίχους, αλλά με πολλή ζωηρότητα, τα περιγράφει ο ιερός Λουκάς. «Δυνάμεις τε οὐ τὰς τυχούσας ἐποίει ὁ Θεὸς διὰ τῶν χειρῶν Παύλου» (Πράξ. ιθ’ 11). Ο Παύλος, το όνομα του Χριστού χρησιμοποιούσε κι αμέσως γί­νονταν τα θαύματα. Το όνομα και η δύναμή του ήταν το ακατανίκητο όπλο εναντίον όλων των ασθενειών. Οι άρρωστοι αποκτούσαν την υγεία, οι δαιμονισμένοι ελευθερώνονταν και ο κόσμος δόξαζε το Θεό και τιμούσε τον Απόστολό Του.
Αλλά να που επεχείρησαν μερικοί να εκμεταλλευθούν τη δύναμη του Θεού, για να κάμουν και αυτοί θαύματα. Εκεί στην Έφεσο είχαν φτάσει επτά Εβραίοι αδελφοί, παιδιά ενός αρχιερέως, του Σκευά. Αυτοί ήσαν εξορκιστές, μάγοι δηλα­δή και γύριζαν από πόλη σε πόλη, έκαναν ξόρκια και μάγια, για να θεραπεύουν τάχα αρρώστιες και να καλοπληρώνονται, φυσικά. Μερικές φορές μάλιστα χρησιμοποιούσαν στα ξόρκια τους και το όνομα του Θεού. Ακολουθώντας τον Παύλο τον άκουσαν συχνά να χρησιμοποιεί το όνο­μα του Χριστού και με αυτό να διώχνει τα δαιμόνια. Χωρίς λοιπόν να χάσουν κα­θόλου καιρό πλησίασαν και αυτοί μερικούς δαιμονισμένους και είπαν στα πονηρά πνεύματα· «σας εξορκίζουμε στο όνο­μα του Ιησού, τον Οποίον ο Παύλος κηρύττει, να φύγετε από τους ανθρώπους αυτούς». Χρησιμοποίησαν ωραία ευχή, χριστια­νική ευχή, αφού το ξόρκι τους ανέφερε τον Ιησού Χριστό. Όμως,  ούτε αυτοί πίστευαν στο Χριστό, ούτε τους άλλους άφηναν να πιστέψουν. Η ευ­χή ήταν απάτη ενώπιον Θεού και ανθρώπων.
Και σήμερα δυστυχώς υπάρχουν εξορκιστές και εξορκίστριες, μάγοι και μάγισσες, που προσπαθούν με ξόρ­κια και μάγια να εξαπατήσουν τον κόσμο και να τον απομακρύνουν από το Θεό. Και το χειρότερο είναι ότι οι άνθρω­ποι αυτοί, χρησιμοποι­ούν πολλές φορές ιερά ονόματα και σύμβολα. Κάνουν το σταυρό τους, σταυρώνουν εκείνους που ξορκίζουν, στρέφονται στα εικονίσματα! Λένε, μαζί με άλλα ακατάληπτα και ανόητα λόγια, το όνομα του Χριστού και της Παναγίας, τα ονόματα των αγίων,  απαγγέλλουν προσευχές, κάνουν μετάνοιες, χρησιμοποιούν αγιασμό! Ας θυμηθούμε τους εξορκιστές της Εφέσου. Όπως εκείνοι, έτσι και αυτοί, δεν έχουν καμιά σχέση με το Χριστό και την Εκκλησία. Χρησιμο­ποιούν τα ιερά λόγια, για να τα βεβηλώσουν, για την εξυπηρέτηση των πονηρών σχεδίων τους και να εξαπατήσουν τους ανθρώπους. Η Αγία Γραφή και οι Πατέρες της Εκκλησίας διδάσκουν: Εκείνος που κάνει ξόρκια, κι εκείνος που τα πιστεύει δεν είναι αληθι­νός Χριστιανός. Είναι ειδωλολάτρης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου