Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ομιλία του Καθηγητού του ΑΠΘ κ.Δημ.Τσελεγγίδη,στην Εστία, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Η αγάπη είναι άκτιστη ενέργεια και αποτελεί  του χαρακτηριστικό γνώρισμα του Θεού.
Η Αγάπη,κατά τον Απόστολο Παύλο είναι σύνδεσμος τελειότητος.
Σήμερα υπάρχει μια διάχυτος αγαπολογία ως απνευμάτιστος  Χριστιανικός λόγος,αποκομμένη από την Ορθή Πίστη. Και ότι είναι κομμένο από την  ορθή πίστη είναι αμαρτία. Χωρίς ορθή πίστη δεν μπορεί κανένας να έχει ορθή γνώση του Θεού. Η πίστη αποτελεί προϋπόθεση της σωτηρίας μας, κατά τον  Καθηγητή της Θεολογίας τον ΄Αγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Η τέλεια Αγάπη είναι και θεωρείται η άκτιστη ενέργεια του Θεού.
Ο ΄Αγιος Ιωάννης ο θεολόγος ταυτίζει την αγάπη (την άκτιστη αγάπη του Θεού) με τον ίδιο τον Θεό.

Οι άκτιστες ενέργειες του Θεού (άκτιστη, δηλ. η τέλεια αγάπη,η ανεκλάλητη χαρά,η υπέρ νουν  ειρήνη),δημιουργούν στον άνθρωπο την άπλετη ,απερίγραπτη χαρά, λυώνει ο άνθρωπος χαρισματικά  από την πνευματική γλυκύτητα, την εσωτερική θέρμη, ειρήνη, ταπεινό φρόνημα και αεικίνητο νοερά προσευχή (χωρίς να το καταλαβαίνει ο ίδιος, χωρίς να το επιδιώκει, διότι  του δίδεται ως επιβράβευση του προσωπικού του αγώνα).Αυτή η κατάσταση παραμένει άγνωστος και άγευστος σε όσους δεν την έζησαν, δεν έλαβαν προσέγγιση, μετοχή, γεύση, βιωματική εμπειρία. Τέτοια  κατάσταση  είχαν οι Άγιοί μας και έδωσε ο Θεός  να το ζήσουμε και στην εποχή μας με τους σύγχρονους Αγίους μας (τον Άγιο Πορφύριο, τον Άγιο Παϊσιο και όλους τους νέους Αγίους  της εποχής μας).Με την συναναστροφή μας, με τους Αγίους αυτούς, γίνεσαι και ο ίδιος μέτοχος κατά κάποιον τρόπο αυτών των βιωμάτων (ήθελες να τους ακούς ώρες ατέλειωτες χωρίς να κουράζεσαι ή να αισθάνεσαι επιθυμία να φύγεις από κοντά τους).

Πως φθάνει ο άνθρωπος στην άκτιστη ενέργεια του Θεού, στην άκτιστη Αγάπη;
Τηρώντας τις εντολές του Θεού, τις Θείες εντολές, ο άνθρωπος καθαρίζεται από από τα νοητά «μπάζα» των παθών και της αμαρτίας, όπως έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης.Έτσι γίνεσαι και μέτοχος της ακτίστου ενέργειας του Θεού.

Όταν λείπει η πίστη είναι ανώφελος η αγάπη. Όλοι είμαστε ίδιοι ως έχοντες την  ίδια,την αυτή πίστη, αλλά τα έργα της αγάπης μας διαφοροποιούν.
Η ενεργοποίηση της άκτιστης αγάπης του Θεού διαποτίζει τα καλά έργα της αγάπης. Η διαφορά  είναι μεγάλη, όσο εκείνη του κτιστού και ακτίστου, μεταξύ δηλ.Θεού και κτισμάτων, δηλαδή είναι απροσμέτρητη η διαφορά αυτή (κτιστού και ακτίστου).
Η ανιδιοτελής αγάπη είναι μονόδρομος της σωτηρίας μας, κατά τον Καθηγητή της Θεολογία τον΄Αγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Οι εχθροί μας είναι ευεργέτες μας και πρέπει να προσευχόμεθα για να μην τους καταλογίσει ο Θεός τις ανομίες τους αλλά και να τους επαναφέρει στον δρόμο της αγάπης.

Οικουμενισμός, η οικουμενική κίνηση.Είναι θρησκευτικό κίνημα που επιχειρεί να ενώσει όλες τις Θρησκείες, κάτι το αντίστοιχο σε πολιτικό επίπεδο που είναι η παγκοσμιοποίηση. Στον οικουμενισμό όλοι χωρούν, όλα τα θρησκεύματα. Είναι η μεγαλύτερη πολυαίρεση  και η επικινδυνότερη από όλες τις αιρέσεις, διότι δημιουργεί σύγχυση γύρω από την σώζουσα πίστη. Δυστυχώς η ορθή πίστη νοθεύεται έντεχνα και από τους Θρησκευτικούς ηγέτες που κατηγορούν τους αντιτιθεμένους ως φανατικούς κλπ. «Αίρεση ο Παπισμός και παναίρεση ο Οικουμενισμός»έλεγε ο  Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς. Η ουμανιστική (ανθρωπιστική) αρχή της ανοχής δεν έχει καμία σχέση με την άκτιστη αγάπη που αναπτύσσεται μόνο στην Ορθόδοξη και ορθή πίστη και στην Εκκλησία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου