Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Από τον Κύκλο μας (13/05/'18)


              ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΩΑΔΑ (Πραξ. κ’ 5-11 )
Πράγματι σταματά ο νους του ανθρώπου μπρος στο μέγιστο μυστήριο! Ο Κύριος προσφέρει το Άχραντο Σώμα Του και το Τίμιο Αίμα Του στους πιστούς! Γι' αυτό και η Εκκλησία σε κάθε λειτουργία τελεί πάντοτε τη Θεία Ευχαριστία. Μέσα στο Ά­γιο Ποτήριο είναι το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Τα μάτια μας βλέπουν άρτο και οίνο. Αλλά ότι δεν μπορεί να δει το μάτι, το αισθάνεται η καρδιά που πλημμυρίζει από ζωντανή πίστη. Αυτή η πίστη μάς πληροφορεί ότι την ώρα εκείνη κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού· παίρνουμε μέσα μας ολόσωμο το Θεάνθρωπο. Το σώμα και η ψυχή μας γίνεται θρό­νος και ναός του Θεού! Πόσον πράγματι θαυμαστό είναι το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας!

...Τις νυκτερινές εκείνες ώρες, που ο Παύλος δίδασκε τους Χριστιανούς στο τρίτο πάτωμα, ένας νέος, ο Εύτυχος, είχε καθίσει επάνω στο παράθυρο, στο πρεβάζι. Καθώς οι ώρες περνούσαν είχε αρχίσει να καταλαμβάνεται από υπνηλία. Σε λίγο «κατενεχθεὶς ἀπὸ τοῦ ὕπνου» (Πραξ κ’ 9), κατεβλήθη και παρέλυσε. Οι άλλοι, απορροφη­μένοι από τον Παύλο δεν αντιλήφθηκαν τον τρομερό κίνδυνο που διέ­τρεχε. Και να, σε κάποια στιγμή έγειρε προς τα έξω και έπεσε στην αυλή. Τρομαγμένοι, έτρεξαν όλοι κάτω και βρήκαν τον Εύτυχο νεκρό. Μεγάλος πόνος έσφιξε την καρδιά τους. Φωνές θλίψεως ακούστηκαν και δά­κρυα έβρεξαν τα μάτια. Αίφνης άκουσαν δυνατή τη φωνή του Παύλου, που είχε κατέβει μαζί τους: «Μὴ θορυβεῖσθε· ἡ γὰρ ψυχὴ αὐτοῦ ἐν αὐτῷ ἐστιν.» (Πραξ κ’ 10).Έσκυψε προς το νεκρό σώμα, το πήρε στην αγκαλιά του, έκαμε μια ολόθερμη προσευχή προς τον Παντοδύναμο Θεό και έγινε το με­γάλο θαύμα. Η ψυχή γύρισε πάλι στη γη να ξανακατοικήσει στο σώμα, από το οποίο είχε φύγει. Αλλά και το σώμα ήτανε θανάσιμα τσακισμένο και πληγωμένο. Ο Θεός με την προσευχή του Παύλου, έκανε και αυτό εντελώς καλά. Του έδωσε πλήρη αρτιμέλεια σαν να μην είχε συμβεί το τρα­γικό ατύχημα. Και ο Εύτυχος πλήρως υγιής σηκώθηκε, ξα­νακάθισε πάλι ανάμεσα στους άλλους Χριστιανούς και ασφα­λώς κοινώνησε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, όπως οι άλλοι. Οι Χριστιανοί με απερίγραπτη έκπληξη είδαν το μεγάλο θαύμα και με βαθειά ευγνωμοσύνη δόξαζαν τον Κύριο Ζωής και Θανάτου.
Από το γεγονός αυτό έμαθαν τούτη την αλή­θεια, ότι οι νεκροί δεν χάνονται. Η ψυχή αμέσως μετά το θάνατο μεταφέρεται και ζει στους ουρανούς. Το δε σώμα θα αναστηθεί μια μέρα με τη δύναμη του Θεού, όπως ανα­στήθηκε το νεκρό σώμα του Εύτυχου. Αλλά  θα αναστηθεί σώμα άφθαρτο και αθάνατο, πνευματικό και ένδοξο, α­πρόσβλητο πλέον από ασθένειες και ανάγκες, φθορά και Θάνατο. Η ανάσταση των νεκρών αποτελεί μία από τις βασικές αλήθειες της πίστης μας. Πολλές φορές μίλησε ό Κύριος γι’ αυτή. «ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἔρχεται ὥρα, καὶ νῦν ἐστιν, ὅτε οἱ νεκροὶ ἀκούσονται τῆς φωνῆς τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, καὶ οἱ ἀκούσαντες ζήσονται·… μὴ θαυμάζετε τοῦτο· ὅτι ἔρχεται ὥρα ἐν ᾗ πάντες οἱ ἐν τοῖς μνημείοις ἀκούσονται τῆς φωνῆς αὐτοῦ, καὶ ἐκπορεύσονται οἱ τὰ ἀγαθὰ ποιήσαντες εἰς ἀνάστασιν ζωῆς, οἱ δὲ τὰ φαῦλα πράξαντες εἰς ἀνάστασιν κρίσεως» (Ιωαν ε’ 25-29). Ο Παύλος πολλές φορές γράφει, ότι το σώμα αυτό το υλικό, που κάποια μέρα θα πεθάνει, θα αναστηθεί ένδοξο και αιώνιο. Ρίπτεται, λέει, στον τάφο σώμα, που φθείρεται και αποσυντίθεται, θ’ αναστηθεί όμως σώμα άφθαρτο. Θά­βεται σε κατάσταση δυσωδίας και αθλιότητας, θ’ αναστη­θεί όμως λαμπρό και ένδοξο. Σπέρνεται στη γη ασθενικό και νεκρό, θ’ αναστηθεί γεμάτο ζωή και δύναμη. Σκεπάζεται από το χώμα σώμα ζωικό, υλικό, και θ' αναστηθεί σώμα ανώτε­ρο, πνευματικό και αιώνιο. Όπως ένδοξος αναστήθηκε ο Χριστός, έτσι θα αναστήσει και τα σώματα των νεκρών. «Πρωτότοκος των νεκρών εγένετο»!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου