Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Από το σημερινό μας Κύκλο (27/11/2016)

Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Το πρώτο Σάββατο, που βρέθηκε ο. Παύλος στους Φι­λίππους, πήγε μαζί με τον   Λουκά και τους άλλους στον τό­πο αυτόν. «οὗ ἐνομίζετο προσευχὴ εἶναι» και δε βρήκε εκεί, παρά μονάχα μερικές γυναίκες Εβραίες, και μερικές Ελληνί­δες, από. εκείνες που σέβονταν το Θεό των Εβραίων.

Δε δυσκολεύτηκε ο Παύλος ν' αρχίσει τη διδα­σκαλία του. Άλλοτε ο Κύριος δίδαξε σε μια μόνη γυναίκα, στη Σαμάρεια.«Καὶ καθίσαντες ἐλαλοῦμεν ταῖς συνελθούσαις γυναιξί». Αργότερα θα γράψει ο Παύλος ότι μπρο­στά στο Θεό «οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ». Παιδιά του Θεού και οι δύο, εικόνες και ομοιώματα του Δημιουργού, είναι προικισμένοι με αθάνατη ψυχή και προορισμένοι να ζήσουν αιωνίως μακάριοι κοντά στο Θεό. Εξαγορασμένοι και οι δύο με το ίδιο αίμα, το αίμα του Χριστού, παρά τις διαφορές του φύλου, έχουν την ίδια αξία, την ίδια κλήση και αποστολή   εκ μέρους του  Θεού.
Σ' αυτή την πόλη υπήρχαν όμως και οι εκμεταλλευτές. Αυτοί για να πλουτίζουν, είχαν μια δυστυχισμένη δούλη. Αυτή λοιπόν η ταλαίπωρη δούλη είχε ένα πνεύμα «πύθωνος». Είχε δηλαδή κυριευτεί από πνεύμα πονηρό, από το διάβολο. Ήταν μια δαιμονιζόμενη, με το στόμα της οποίας μιλούσε το πονηρό πνεύμα. Δεν εξουσίαζε τον εαυτό της, δεν είχε δική της θέληση. Το ακάθαρτο πνεύμα την οδηγούσε να δίνει πληροφορίες και μαντείες,  να φανερώνει  άγνωστα πράγματα. Ήταν καλή επιχείρηση, μέσο εύκολου πλουτισμού. Αντί να θέλουν τη θεραπεία της, την κρατούν δούλη του διαβόλου, για τα χρήματα. 
Τί ανίερη συνεργασία πονηρών πνευμάτων και κακών ανθρώπων για την εκμετάλλευση της δυστυχισμένης εκείνης δούλης! Αλλά και τί ανίερη και απάν­θρωπη εκμετάλλευση γίνεται και σήμερα από συμφεροντολόγους εις βάρος φτωχών και αδυνάτων! Δε δυσκολεύονται να πνίγουν του άλ­λου το δίκιο και να επιβάλλουν τη δική των αδικία. Τη χή­ρα, το άρρωστο, το φτωχό, τους κάνουν πιο φτωχούς, για να κερδίσουν αυτοί χρήματα από τη συμφορά εκείνων.
Το πονηρό πνεύμα κατάλαβε ότι θα του γκρέμιζαν το έργο. Προσποιήθηκε λοιπόν το φίλο των Αποστόλων και παρουσιάστηκε βοηθός στο έργο τους. Έβαλε τη δυστυχισμένη εκείνη δούλη να ακολουθεί από κοντά τους Αποστόλους και να φωνάζει «οὗτοι οἱ ἄνθρωποι δοῦλοι τοῦ Θεοῦ τοῦ ὑψίστου εἰσίν, οἵτινες καταγγέλλουσιν ἡμῖν ὁδὸν σωτηρίας». Σκέφθηκε να προσποιηθεί το φίλο των Αποστόλων, για να νο­μίσουν οι άνθρωποι ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία. Όταν  θα έφευγαν οι Απόστολοι, θα εύρισκε αυτός τον καιρό να τους ξανατραβήξει στην μαντεία και στην ει­δωλολατρία.
Ο Παύ­λος, φωτισμένος από το Πνεύμα γυρίζοντας στη δυστυχισμένη εκείνη δούλη έδωσε διαταγή στο ακάθαρτο πνεύμα να φύγει : «Παραγγέλλω σοι ἐν τῷ ὀνόματι Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐξελθεῖν ἀπ' αὐτῆς» Το ακάθαρτο πνεύμα καταπτοήθηκε, έκλεισε το πονηρό του στόμα, και χωρίς να τολμήσει ούτε την πιο μικρή διαμαρτυρία και ύβρη να πει, εγκατάλει­ψε αμέσως την παιδίσκη. Η Εκκλησία του Χριστού, τό­σους αιώνες τώρα, έχει φανερώσει την άπατη του διαβόλου και καταδικάζει αυστηρά εκείνους, που παίρνουν μέρος σε μαγικές τελετές ή πνευματιστικές συνεδριάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου