Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Από το χθεσινό μας Κύκλο (13/11/2016)

Διαβὰς εἰς Μακεδονίαν βοήθησον ἡμῖν (Πραξ. ιστ΄ 9 ).
Υπάρχουν μερικά γεγονότα, που έχουν πολύ μεγάλη, αποφασιστική επίδραση στη ζωή των εθνών. Α­ποτελούν ένα μεγάλο σταθμό, ο οποίος τερματίζει μια παλιά περίοδο στην ιστορία τους και ανοίγει μια νέα εποχή. Για την Ελλάδα ένα τέτοιο γεγονός υπήρξε η επίσκεψη του απ. Παύλου. Η διαταγή του Θεού ήταν σύμφωνη και με τους πιο βαθιούς πόθους του Αποστόλου. Και ξέρουμε ότι ο Παύλος ποτέ δεν ανέβαλλε εκείνο που διέτασσε ο Θεός. Το έβαζε αμέσως σε ενέργεια. Το ίδιο έκαμε και όταν είδε το όραμα εκείνο. Το ανακοίνωσε «ευθέως», στους τρεις συντρόφους του. Και οι τέσσερεις κατάλαβαν χωρίς δυσκολία ότι ήταν αυτό εντολή Θε­ού, να πάνε και να κηρύξουν το Ευαγγέλιο στην Ελλάδα, στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα.

Για πρώτη φορά οι απόστολοι του Χριστού, πάτησαν το πόδι τους στην ευρωπαϊκή γη. Δεν τους έγινε καμιά υποδοχή. Δεν παρα­τάχθηκαν στρατεύματα, για να αποδώσουν τιμές, δεν ήρ­θαν οι επίσημοι να τους χαιρετήσουν. Δεν έγινε συναγερμός του λαού να τους ζητωκραυγάσει και να τους χειροκροτήσει, όπως στους κοσμικούς άρχοντες. Πέρασαν απαρατήρητοι μέσα στο πλήθος στο λιμάνι της Νεαπολέως. Κι' αν κανείς τους πρόσεξε κάπως, θα σκέφτηκε, ότι ήταν από τους πολλούς ταξιδιώτες, που περνούσαν από κει.
Όταν, τετρακόσια περίπου χρόνια νωρίτερα, είχε ξεκι­νήσει από τους Φιλίππους, ο Μ. Αλέξανδρος, τον είχε κατευοδώσει ο λα­ός με μεγάλες τιμές. Κι' αυτός πήγε, για να μεταφέρει στους λαούς της Ανατολής την ελληνι­κή γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, να πραγματοποιήσει, χωρίς να το καταλάβει, ένα από τα μεγάλα σχέδια του Θεού. Γι αυτόν γράφει η Π. Διαθήκη ότι «συνεστήσατο πολέμους πολλοὺς καὶ ἐκράτησεν ὀχυρωμάτων πολλῶν καὶ ἔσφαξε βασιλεῖς τῆς γῆς... καὶ ἡσύχασεν ἡ γῆ ἐνώπιον αὐτοῦ… καὶ ἦρξε χωρῶν καὶ ἐθνῶν καὶ τυράννων, καὶ ἐγένοντο αὐτῷ εἰς φόρον.» (Α' Μακκαβ. α' 2-4). Τώρα από την Ανατολή έρχεται στην πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου ο απ. Παύλος, να εγκαταστήσει χωρίς πολέμους και αίματα, μια βασιλεία της πραγματι­κής ελευθερίας και ειρήνης, τη βασιλεία του Χριστού. Έρχεται με τη συναίσθηση ότι είναι απεσταλμένος τού Θεού για το έργο Του. Ό Παύλος και οι τρεις σύντροφοι του, ήταν οι επίσημοι απεσταλμένοι του Θεού, που είχαν έρθει και σαν προσκεκλημένοι της Ελ­λάδος με τον υψηλό σκοπό να θεμελιώσουν μια νέα εποχή για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Έτσι συμβαίνει πολ­λές φορές στην ιστορία των ατόμων και των λαών. Μεγάλα γεγονότα, περ­νούν απαρατήρητα και μόνον ύστερα από καιρό γί­νεται αντιληπτή η μεγάλη τους σημασία.
Η άφιξη του Παύλου στην Ελλάδα υπήρξε σταθμός στην ιστορία της Ευρώπης. Όσοι ασχολούν­ται με την ιστορία των λαών, σταματούν με σεβασμό μπρο­στά στο μεγάλο αυτό γεγονός διότι βλέπουν, ότι από την εποχή εκείνη και ύστερα μια νέα ιστορική περίοδος ανοίγεται για την Ελλάδα, περίοδος προόδου, πνευματικής αναγεν­νήσεως και δόξης. Το όνομα της Ελλάδος γίνεται περισσότε­ρο γνωστό απ’ όσο ήταν προηγουμένως. Απ’ αυτήν και προς αυτήν γράφονται οι περισσότερες επιστολές του απο­στόλου Παύλου, τις όποιες με απεριόριστο σεβασμό διαβάζει πάντοτε ο χριστιανικός κόσμος.

Αλήθεια, η επίσκεψη του Παύλου στην Ελλάδα υπήρξε το μεγαλύτερο και φωτεινότερο γεγονός στην ιστορία της πατρίδος μας. Και το όνομα του μεγάλου Αποστόλου πρέπει εμείς οι Έλληνες με βαθύτατο σεβασμό να το προφέρουμε, αλλά και με πιο μεγάλη   προθυμία να εφαρμόζουμε ε­κείνα που αυτός για μας και σε μας είπε και έγραψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου