Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΜΑΣ (17/03/2019)


Ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων  (18Η Μαρτίου)

Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε το 313 μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του Επισκόπου Ιεροσολύμων Μαξίμου Γ', τον οποίο διαδέχθηκε στην επισκοπική έδρα τις αρχές του 348 μΧ, είτε διότι ο Μάξιμος απομακρύνθηκε από τους Αρειανούς, είτε διότι πέθανε.

Ο Αρειανός Μητροπολίτης Κασαρείας Ακάκιος ενέκρινε την. εκλογή του και τον χειροτόνησε Επίσκοπο. Ο Άγιος όμως δεν έμεινε εκτός του κλίματος της εποχής, ως προς τους δογματικούς αγώνες και από τους πρώτους μήνες της αρχιερατείας του αποδείχθηκε με τις Κατηχήσεις του, υπερασπιστής της Α' Οικουμενικής Συνόδου.
Η δογματική τοποθέτηση του Αγίου Κυρίλλου υπήρξε η πρώτη αιτία ρήξεως με τον Ακάκιο, που ζητούσε διάφορες αφορμές για να καταστρέψει τον Άγιο. Δεύτερη αιτία ήταν η διαφορά σχετικά με την. δικαιοδοσία των δύο εδρών. Λόγω καταστροφής των Ιεροσολύμων η Χριστιανική κοινότητα διασκορπίστηκε, μετά δε την επανοικοδόμηση της οι Χριστιανοί ήταν λίγοι, γι' αυτό σε Μητρόπολη αναδείχθηκε η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, Καισάρεια. Όταν οι Χριστιανοί των Ιεροσολύμων αυξήθηκαν, η Επισκοπή Ιεροσολύμων ζήτησε αποκατάσταση της παλαιάς της θέσεως. Το 325 μΧ η Α' Οικουμενική Σύνοδος, όριζε να τιμάται ιδιαίτερα κατά τα αρχαία έθιμα ο Επίσκοπος Αιλίας (Ιεροσολύμων), η δε Μητρόπολη Καισαρείας να διατηρεί το οικείο αξίωμα. Η ασάφεια προκάλεσε διένεξη μεταξύ του Αγίου Κυρίλλου και του Ακακίου. Ο τελευταίος, λόγω της υποστηρίξεως από τον Αρειανό αυτοκράτορα Κωνστάντιο (337 - 361 μΧ),  βρήκε πρόφαση κατά του Αγίου Κυρίλλου, ότι σε καιρό λιμού πούλησε ιερά κειμήλια και αναθήματα για να βοηθήσει άπορους και καθαίρεσε τον Άγιο διά Συνόδου το 357 μΧ.
Ο Άγιος Κύριλλος εξορίσθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και έγινε δεκτός υπό του Επισκόπου Σιλβανού. Ωστόσο ο Άγιος Κύριλλος ζητούσε να διερευνηθεί η υπόθεσή του από μεγαλύτερη Σύνοδο, η οποία συνήλθε το έτος 359 μΧ στα Ιεροσόλυμα, τον αποκατέστησε και τον αθώωσε, αλλά ο Ακάκιος,  κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη, ματαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου των Ιεροσολύμων δι' άλλης Συνόδου, η οποία συνήλθε το έτος 360 μΧ στην Κωνσταντινούπολη και επικύρωσε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου Κυρίλλου.
Ο Άγιος Κύριλλος επέστρεψε στην έδρα του, όπως και οι λοιποί εξόριστοι Επίσκοποι, το έτος 361 μΧ, επί Ιουλιανού του Παραβάτου, ο οποίος για να έχει κοντά του όλους τους εχθρούς του Κωνστάντιου, ανακάλεσε τους εξόριστους Αρχιερείς. Ο Άγιος αισθανόταν την ανάγκη να επιδοθεί στη διαποίμανση του ποιμνίου του. Αλλά μετά τον θάνατο του Ιουλιανού του Παραβάτου, στις 26 Ιουλίου 363 μΧ, εξορίσθηκε και πάλι από τον αυτοκράτορα Ουάλη (364 - 378 μΧ) για ένδεκα χρόνια και επανήλθε στα Ιεροσόλυμα μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα, το  378 μΧ.  Ο Άγιος Κύριλλος κοιμήθηκε με ειρήνη το 387 μΧ.
Το κύριο έργο του είναι οι Κατηχήσεις (23 στο σύνολο), οι οποίες εκφωνήθηκαν κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Διακαινησίμου εβδομάδας το 348 μΧ στη βασιλική της Αναστάσεως. Σκοπός των Κατηχήσεων ήταν αφ' ενός μεν η εισαγωγή των Κατηχουμένων στις θεμελιώδεις διδασκαλίες της πίστεως και του ηθικού βίου των Χριστιανών, αφ' ετέρου δε η φανέρωση των Μυστηρίων της Εκκλησίας στους Νεοβαπτισθέντες. Η αξία των Κατηχήσεων του Αγίου Κυρίλλου είναι ανυπολόγιστη. Εμφανίζει με τόση παραστατικότητα όλο το τελετουργικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και το μυστηριακό και αγιαστικό σύστημα με τόση καταπληκτική ομοιότητα προς τα μέχρι σήμερα τελούμενα στο ναό, ώστε δικαιολογημένα θεωρούμε ότι οι Κατηχήσεις του Αγίου Κυρίλλου αποτελούν έκτυπη αναπαράσταση και στην πράξη διατήρηση αυτής της ίδιας της Αποστολικής Τελετουργικής Παραδόσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου