Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Από τους παλιούς μας Κύκλους


Μνήμη τον αγίου νεομάρτυρος ΔΟΥΚΑ τον Μυτιλη­ναίου, του  Ράπτη,
 εν Κωνσταντινουπόλει μαρτυρήσαντος ( 24 Απριλίου  1564).


Χριστιανός ευσεβής και σώφρων από την Μυτιλήνη, ο νεαρός Δού­κας ασκούσε την ραπτική τέχνη στην Κωνσταντινούπολη και συχνά πή­γαινε σε σπίτια εύπορων Οθωμανών για να ράψει τα ενδύματα τους.
Βλέ­ποντας τον, μία ημέρα, η σύζυγος ενός αξιωματικού, κυριεύθηκε από πόθο αμαρτωλό και προσπάθησε να τον παρασύρει στην αμαρτία με άσεμνα και δαιμονικά λόγια, αλλά ο Δούκας, ως άλλος Ιωσήφ, έκανε το ση­μείο του Σταυρού, έφυγε από το σπίτι της και δεν ξαναπάτησε.
Η αναίσχυντη γυναίκα όμως δεν παραδέχτηκε την ήττα της· πήγε στο εργαστήριο του και προσπάθησε να τον πείσει να την επισκεφθεί, λέγοντας του ότι ο σύζυγος της έλειπε σε εκστρατεία. Καθώς ο γενναίος αγωνιστής της σωφροσύνης την απώθησε εκ νέου, παρά τις απειλές της, εκείνη πήγε στον βεζίρη και κατήγγειλε ότι δήθεν ο Δούκας της είχε κάνει άσεμνες προτάσεις.
 Ο Δούκας συνελήφθη και ανακρίθηκε. Αρνή­θηκε να ασπασθεί την μουσουλμανική θρησκεία για να σώσει την ζωή του, οπότε οι Αγαρηνοί τον έγδαραν ζωντανό, πέταξαν το δέρμα του στην θάλασσα και τον έσφιξαν στα σίδερα, όπου ξεψύχησε ο μακάριος στις 24 Απριλίου 1564.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου